Kasko Neleri Kapsar?
Kasko: trafik kazası, yangın, çalınma ve doğal afet gibi durumlarda taşıt sahiplerinin araçlarında meydana gelen zararları teminat altına almak amacıyla yapılan isteğe bağlı sigorta türüdür. Kasko poliçesi yaptırmak isteyen taşıt sahipleri kaskoya ayrıca çeşitli ek teminatlarla farklı riskleri de güvence altına alabilmektedir. Zorunlu trafik sigortasından farklı olarak farklı teminatlarla düzenlenebilen kaskonun kapsamı, kasko yaptırmak isteyen taşıt sahibinin beklentileri doğrultusunda şekillenebilmektedir.
Kasko Neleri Kapsamaz?
Araç sahiplerinin karşılaştığı konulardan biri de kasko sigortasının neleri kapsadığıdır. Kasko genel anlamıyla sigortalının kendi aracını korumak için yaptırdığı sigortadır. Trafik sigortası ise kazaya karışan 3. kişilerin zararlarını karşılayan sigortadır. Bu nedenle kasko 3. kişilerin araçlarındaki hasarları kapsamaz. Karşı tarafta oluşması muhtemel vefat ya da sakat kalma gibi durumlarda da kasko sigortasına başvurulmaz. Sigorta bedeli, kapsamı ve işleyişi konularında kesin ayrımlara sahip bu sigortaların temel amacı ise trafik kazalarının olumsuzluklarını gidermektir.
Tek Taraflı Kazada Kasko Ödemesi Yapılır Mı?
Kazaya karışan araç sayısının bir olduğu kazalar, tek taraflı olarak adlandırılır. Bu gibi durumlarda sürücünün tek başına bir kaza tespit tutanağı hazırlaması mümkün değildir. Olay yerine çağrılan trafik polisi tarafından hazırlanan tutanakta olayın gerçekleşme şekli açık bir şekilde belirtilmelidir. Ayrıca olayın oluşumundaki dış etkenlerin belirlenebilmesi için alkol raporu gibi raporların mutlaka yer alması gerekir. Normal bir kazadaki gibi sigorta şirketi bilgilendirilmeli ve işlemler sırasıyla gerçekleştirilmelidir.
Hangi Durumda Kasko Ödemesi Gerçekleşmez?
- Kaskonun kapsamı ne olursa olsun kasko firmaları bazı durumlarda ödeme yapmazlar. Bu durumlar;
- Araç sürücüsü uyuşturucu madde kullanmış şekilde kazaya karışırsa
- Sürücü, Karayolları Trafik Kanunu’nda belirtilen alkol sınırını aşmış şekilde kaza yapmışsa
- Araç, ehliyeti olmayan kişiler tarafından kullanılırken bir kaza meydana gelip hasarlandıysa
- Aracın periyodik bakım ve onarımı aksatıldığı için paslanma, çürüme ve yıpranma olursa
- Herhangi bir çarpma ya da çarpılma sonucu oluşmayan, aracın mekanik veya elektronik aksamında meydana gelen arızalar olursa ya da seyir halinde iken aracın lastiği patlarsa
- Aracın arıza veya kaza nedeniyle çekilmesi sırasında zarar oluşursa ve aracın kendi gücüyle girip çıkabileceği ruhsatlı sefer yapan gemi ya da trenler dışında aracın herhangi bir yöntemle taşınması sırasında zarar meydana gelirse
- Araca, sigortalı veya sigortalının azmettirmesi sonucu kasten zarar verilirse
- Araç, ruhsatta belirtilen taşıma sınırının üzerinde yük veya yolcu taşıdığı için hasar oluşursa